Klistrad
Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2011-12-02 22:28:52
De allra flesta serier har varit märkta med en kod men där är några som inte har varit märkta. Då de allra flesta serier publicerats i någorlunda ordning så har jag i de fall jag tyckt mig kunna gissa koden valt att ange detta med (?) som tillägg. De allra flesta är säkert rätt men med största säkerhet finns där någon felaktighet framförallt när det saknats kod för flera serier i tät följd. När det gäller de allra tidigaste serierna så har det helt enkelt varit för svårt att gissa så de har jag låtit vara omärkta. Min förhoppning är att Krister eller någon annan kan bringa klarhet i detta.

Vad gäller titeln så har jag många gånger fått hitta på någon mer eller mindre beskrivande titel. Kommer någon på bättre titlar så hör gärna av er :)

Vissa serier har gjorts i nya versioner och jag har i de fallen valt att lägga ut serien eller strippen i alla versioner. Därför finns det t.ex två st KRI 90 och tre st K 14.
 

mord i Uti vår hage
Skrivet av : Åsa
2019-09-10 20:48:01
Hej Håkan. Roligt att du tog dig tid att skriva om detta ämne. Förstår hur du tänker o menar. Men jag känner ändå att Krister har passerat en gräns för mycket här, och kallblodigt mord utan ytterligare förklaringar har väl inte förekommit i tidningen förut? Jag kommer knappast att prenumerera eller köpa tidningen igen, har ju inte heller fått svar från redaktionen ännu. Men jag saknar tidningen! Får nöja mig med 91;an nu:/
 

Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2019-08-17 15:41:45
Hej Åsa! Personligen är detta inte något jag har problem med, varken själva mordet eller att Olaf går fri. Inte trots att det är en humorserie, utan just pga att det är en humorserie. Jag har däremot stora problem med att folk kommer undan alldeles för lättvindigt med mord och andra grova brott i verkliga livet, och jag gissar att det är just detta Krister anspelar på. Jag tycker tvärtom att det är uppfriskande att Krister vågar skämta om det mesta och det är nog varken första eller sista gången han blir kritiserad för att ha passerat en gräns. Vill bara förtydliga att denna sajten inte har något med varken Krister eller Egmont att göra så jag kan inte svara på avsikterna med avsnittet men jag själv tolkar iaf det som att Krister driver med samtiden där man verkar kunna gå fri ifrån vad som helst. Vissa avsnitt får ju ibland en mer eller mindre fristående fortsättning så vi får väl se om det händer något mer gällande denna händelse. Klart du ska fortsätta läsa Uti vår hage Åsa :)
 

Inte OK med mord i en humortidning
Skrivet av : Åsa
2019-08-17 14:27:05
Jag har skrivit till redaktionen, men inte fått ngt svar. Glad i hågen började jag läsa Uti vår hage nr 3/19. Sen blev det bara Va? va? va? Olaf mördar helt kallblodigt motorcyklisten. Trodde in i det längsta att det skulle sluta med att Falo drömt det hela, en mardröm, att det inte var "på riktigt". men nej, serien slutar så, dessutom kommer Olaf undan straff. Vad är detta? Uppskattar ni övriga läsare detta? Jag menar att K P har passerat en gräns som man inte ska passera i en humortidning, och det har inte skett något liknande i Uti vår hage,s historia mig veterligen. Skulle just förlänga prenumerationen med 6 nummer, men det gjorde jag inte. Det här är inte okey!
 

Skrivet av : Jonas
2015-08-28 13:47:25
Vore kul att ha även dessa två avsnitt, så vill du maila dem vore jag tacksam. Alla andra gamla serier har ju publicerats i Uti vår hage utom just dessa. Sak kolla in Tardera med...
 

Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2015-08-27 10:52:40
Jag misstänker att Krister och övriga rättighetsinnehavare inte skulle godkänna att jag scannar in serier i sin helhet. Jag gjorde ett undantag med de unika DN-stripparna bara för att de är så svåra att få tag på. Ett tips är att hålla koll på tradera efter Svenska Serier nr 4/1981. Den är ganska enkel att få tag på, just nu finns där minst 2 st som säljs löst men där finns även en del paket där den kanske ingår. En av dem kunde man köpa direkt för 25 kr utan budgivning. Annars kan jag scanna in och maila dem till dig.
 

Skrivet av : Jonas
2015-08-26 23:45:09
Väldigt kul att få läsa dessa klenoder. Aldrig sett dem innan. Jag har alla andra avsnitt utom Prickskytten och Vattenskidåkaren. Finns det någon möjlighet att scanna in även dessa?
 

DN-stripparna
Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2015-08-22 22:22:05
Tack vare "Steamboat Willie" (Bror Hellman) så är nu samtliga 14 strippar ifrån Dagens Nyheter i Februari 1988 indexerade! Tidigare har bara de som publicerats på annat håll varit med. 8 av dessa strippar har inte publicerats någon annanstans så jag vågar nog påstå att det är väldigt få som läst dem, inklusive mig själv fram tills nu. Men misströsta inte! Jag har lagt upp dessa 8 i sin helhet under varje series infosida :)
 

Håller med. Det är nästan så att ju längre avsnitten är, desto bättre blir de. Hoppas Krister kan få till fler såna, så man slipper fylla ut med PN-avsnitt som inte alls håller måttet...
 

Längsta Uti vår hage-avsnittet någonsin
Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2015-08-20 10:11:07
Detta avsnitt, som även är mycket bra, är faktiskt det längsta avsnitt av Uti vår hage någonsin. Det är nu 4 avsnitt som kommit upp i över 100 rutor och det näst längsta är KRI 226 (Fa Lo Wong Hälsocenter) med 109 rutor.
 

Kan bara instämma i detta. Avsnitt 3 har ett stänk av Uti vår hage över sig, vilket helt saknats i de två första och saknas dessvärre även i det fjärde. Manuset till avsnitt 3 skulle jag kunna ge en tvåa i betyg, men totalt sett blir det ändå en etta. Det är fortfarande ljusår upp till riktiga Uti vår hage. Håller även med om att Faló är överdriven, både hur han tecknas och hur han beter sig. Gillar inte alls denna personlighetsförändring.
 

En viss förbättring
Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2015-06-17 12:48:05
Detta tredje avsnitt av Patrik Norrman är en klar förbättring måste jag säga. För första gången kändes det rent historiemässigt åtminstone till en viss del som Uti vår hage. Något jag dock inte gillar är att Faló alltid framställs så tramsig. Påminner mig till viss del om en mycket gammal och spjuveraktig Musse Pigg. Språket känns också lite för överdrivet. Men det börjar iaf ta sig! :)
 

Känns inte HELT rätt !!!
Skrivet av : Roger Fredriksson, Åstorp
2015-05-22 00:13:27
Manus av t. ex. GL & PN är jätteroligt för dom har underbar humor. Färgläggning av AP är fräscht och nyskapande för det har tillfört atmosfär och djup till UVH. Jag har dock oerhört svårt att ta till mig nya tecknare till serien. I min inskränkta värld sitter figurernas själar i Kristers penna och det är en otacksam uppgift att försöka kliva ner i hans skor(träskor?). Tappade intresset för "Vi å pappa" när Krister släppte den ifrån sig. Jag tänker ge detta en rejält ärlig chans , men känner redan tvivel om Krister även släpper UVH till någon annan tecknare. Nu är det ju så att inget varar för evigt och ingen är felfri , men då är det ju bättre att vårda de avsnitt vi fick av KP och gå vidare. Han kan ju inte vara huvudansvarig för alltid.
 

Detta är inte Uti vår hage
Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2015-04-15 22:01:13 och uppdaterades 2015-04-22 11:41:57
Detta är helt enkelt inte Uti vår hage. Uselt på alla sätt och vis.
 

Ett nytt PN-avsnitt i nr 2. Om möjligt ännu sämre än det förra. Lövtunn historia, meninglös dialog, förvridna, konstiga figurer. Det här har ingenting alls att göra med Uti vår hage. Förutom att det finns en figur med som liknar Faló. Man kan i princip ta vilken annan serie som helst i tidningen och byta ut huvudfiguren mot Faló, så blir det lika mycket Uti vår hage det med. Jag fattar inte hur man kan släppa igenom detta skräp. Som tur är finns även två riktigt roliga KP-avsnitt med helt suverän dialog. Greve von Kruusensnorre är tillbaka och är i högform- med adelsblod i släktens ådror sedan juraperioden!
 

Lagom bisarrt!
Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2015-02-04 10:38:21
Ett riktigt kanonavsnitt! Jag gillar när det blir lite bisarrt! Extra kul också att Falós gamla chef på Benrot Marketing AB dök upp igen efter 27 år :)
 

Skrivet av : Jonas
2014-12-24 01:56:11 och uppdaterades 2014-12-24 03:32:38
Är ju uppenbarligen ett brännhett ämne. Skulle vara intressant att höra fler personer uttala sig. Kan du inte försöka mailkontakta och förfråga de (alltför få) som orkat bemöda sig med att skriva på detta forum? Jag känner 4 till som är Uti vår hage-fantaster, 2 här i Eskilstuna och 2 i Göteborg, alla 4 har samma åsikt som du och jag. Om de som ger ut tidningen tror att det här duger , lär de vara ute på djupt vatten. Jag tycker det är så konstigt att de ens kan släppa igenom detta. Jag kan inte teckna, men jag tror både du och jag och de flesta som förstår Uti vår hage, kan författa ett manus som åtminstone inte är sämre än detta. På....ja, jag kan sträcka mig till en halvtimme då. Därmed inte sagt att någon av oss är en lämpad manusförfattare. Men så uselt var det. Det är just det som gör det så anmärkningsvärt att det ens fick publiceras. Efter nästan 35 år av avfärdade tecknare/manusförfattare så publiceras plötsligt detta. Helt obegripligt! Nu är det förhoppningsvis mycket lång kvar tills Krister lägger ned sitt författande/tecknande.....tror/hoppas jag. Man blir ju smått orolig, för det är obegripligt hur detta kunde gå igenom. Läs Kristers nästan 400 avsnitt, läs insändarna i 91:an och i nuvarande tidningen. Tänk efter lite. Det här håller bara inte.... Det fanns väl en och annan insändare i 91:an på 80-talet som tyckte det var för mycket svordomar i UVH. Svordomar som i de flestas tycke var väl genomtänkta, anpassade och bidrog till humorn i serien. Utöver det i alla insändare: Mera UVH, Krister P är helt suverän..etc etc. Så har det varit sedan tidigt 80-tal. Var rädd om serien! Vem köper en tidning eller ens bryr sig för att läsa om ett "äcksel-ark"? Billig Åsa-Nisse-humor. Joels Gunnar var aningen vassare...eller...?
 

Skrivet av : Håkan Bergström, Åhus (Webmaster)
2014-12-24 00:48:32
Att ersätta Krister är helt enkelt en omöjlighet. Det tror jag alla kan vara överens om. Jag kommer känna en stor saknad den dagen det ej kommer fler nya avsnitt av Uti vår hage ifrån Krister. Så om tanken nu är att fler ska få göra Uti vår hage så kommer jag helt enkelt inte att ha samma förväntningar på de avsnitten som jag har av Kristers. Fast så dåligt som detta var får det faktiskt inte vara. Det var helt enkelt inte Uti vår hage alls. Jag är lika förvånad som du Jonas att Krister lät publicera det. Men jag vill inte döma ut Patrik som UVH-tecknare/manusförfattare ännu, men det var ingen bra start tyvärr. Önskar dock honom lycka till om det nu blir en fortsättning! Ska bli jäkligt spännande att se nästa nummer!
 

Jag tror det blir otroligt svårt att finna någon som ensam kan ersätta Krister. Mycket svårare än när det gäller de flesta andra serier. Krister är ju helt unik genom att han dels är en sådan fantastiskt serietecknare. Sedan kan han vränga sig med ett ordbruk som knappt någon annan. Det är ju i grunden två vitt skilda talanger. Bara för att man kan teckna som en gud är det ju inget som säger att man kan skriva underhållande och unikt. Och vice versa. Krister är helt fantastiskt på bådadera. Han skulle antagligen ha kunnat kasta bort hela sin tecknarbegåvning och istället ägnat sig helt åt att skriva. Böcker, manus i olika former eller nästan vad som helst. Till och med hans korta svar på insändarsidan brukar vara underhållande. Jag saknar för övrigt den sidan i tidningen. Offra nån sida av b-serierna som man ändå inte läser och återinför insändarna. Jag läser för övrigt oftast inte de övriga serierna i tidningen alls. Finns väl några som går läsa om man inte har något bättre för sig, men inget jag skulle betala för. Merparten av utfyllnadsserierna tycker jag är rent skräp. En tänkbar lösning för framtiden vore ju att ha en tecknare och en manusförfattare. Att finna någon som fixar Uti vår hage-klass på båda områdena blir inte lätt. Antagligen omöjligt. Däremot finns det säkert en och annan som har begåvningen för att skapa manus och repliker som liknar Kristers. Men att förvänta sig att denna person även ska kunna teckna suveränt är nog att hoppas på för mycket. Det handlar ju om två så totalt olika saker. Det finns många bra fotbollsspelare, men att finna en elitspelare i fotboll, som även håller mästarklass i schack är knepigt. Trots att det finns gott om vassa schackspelare...som dock sällan spelar fotboll på toppnivå. Där har vi liksom kärnan av problemet tycker jag. En sak som vore intressant att se skulle vara ett manus från Krister tecknat av Gert. Det känns som att det skulle kunna bli rätt okej. Norrman som tecknare...möjligen kan han vara värd nåt försök till...om han försöker lägga om till en mer stilren stil och plockar bort överdrivna och extrema figurer som den här farsan. Kan inte påstår att jag gillar sonen eller miljön/helheten heller. Däremot är de båda bekanta figurerna inte så jättelångt ifrån sina verkliga jag och det är ju trots allt det som måste vara svårast att få till. För det övriga finns ju ett visst utrymme så länge man inte svävar iväg alltför långt, vilket jag tyvärr tyckte Patrik gjorde i detta avsnitt.
 

Jag hoppas också att serien kan leva vidare den dag Krister inte kan eller vill fortsätta sitt idoga arbete. Den dagen är förhoppningsvis fortfarande väldigt avlägsen, men ska det bli en fortsättning så får det inte se ut som i detta avsnitt. Blir det så här beklämmande dåligt ser jag hellre att serien läggs ner. Så lär det bli oavsett...om kvalitén inte upprätthålls. För knappast någon lär vara intresserad av att läsa avsnitt som detta. Kristers avsnitt är i allra sämsta fall bara "bra", oftast är de hysteriskt bra, i vissa fall övernaturligt bra. En krävande fotbollsfarsa är inte ett dugg bättre än vilken massproducerad skräpserie som helst. Uti vår hage har en särpräglad karaktär. Jag tycker serien är helt unik. Den underfundiga dialogen, de mästerliga teckningarna, hela stämningen i serien. Det är ju just det som gjort serien så omtyckt. Ändrar man totalt på allt detta har ju hela det unika i serien gått förlorat. Tror inte alls smaken är särskild delad i detta fall, de allra allra flesta som gillar serien uppskattar nog just dessa kvalitéer. I Norrmans avsnitt ser Faló nästan ut som Faló. Även Fylle-Börje påminner ganska starkt om sig själv. Men sedan upphör alla likheter med Uti vår hage som jag lärt känna den. Jag fattar inte ens hur detta avsnitt kunde släppas igenom. Krister har alltid varit känd för låg produktionstakt och sagt sig måna om kvalité framför kvantitet. När man nu efter över 30 år låter någon annan få chansen, blir det totalt platt fall. Skrämmande dåligt och så långt från acceptabel nivå att det inte känns som att det ens finns något hopp. Även om jag ogillar överdrivet extremt tecknade figurer såsom fotbollsfarsan, så är det manus- och dialogdelen som är det stora problemet. Normalt sett är det en fröjd att läsa varje ruta i Uti vår hage. Vissa avsnitt är så skoj att man kan läsa dem både 2 och 3 gånger redan när man får tidningen. Jag tror att det är oerhört viktigt att den som ska författa manus verkligen är insatt i seriens innersta själ och själv förstår vad det är som gör Uti vår hage så förbannat bra. Det är svårt att sätta ord på vad det egentligen är, men alla som gillar serien lär förstå ungefär vad jag menar. Lozell är duktig både på att teckna och på att hitta på idéer, men vad gäller dialogen och det hysteriskt roliga språkbruket kommer han inte nära Krister. De avsnitt Gert hittat på saknar ju nästan helt text, men har rätt stora likheter med avsnitt från tidiga 80-talet.
 
Det finns 69 kommentarer totalt i alla forum.

Sidväljare: [1] [2] [3] [4]
Logga in
E-Mail:
Password:
Bli medlem!Glömt lösen?
Senaste från forumet
Hej Håkan. Roligt att du tog dig tid att skriva om detta ämne. Förstår hur du tänker o menar. Men jag känner ändå att Krister har passerat en gräns för mycket här, och kallblodigt mord utan ytterligare förklaringar har väl inte förekommit i tidningen förut? Jag kommer knappast att prenumerera eller köpa tidningen igen, har ju inte heller fått svar från redaktionen ännu. Men jag saknar tidningen! Får nöja mig med 91;an nu:/
 
Håkan Bergström, Åhus
2019-08-17 15:41:45
Hej Åsa! Personligen är detta inte något jag har problem med, varken själva mordet eller att Olaf går fri. Inte trots att det är en humorserie, utan just pga att det är en humorserie. Jag har däremot stora problem med att folk kommer undan alldeles för lättvindigt med mord och andra grova brott i verkliga livet, och jag gissar att det är just detta Krister anspelar på. Jag tycker tvärtom att det är uppfriskande att Krister vågar skämta om det mesta och det är nog varken första eller sista gången han blir kritiserad för att ha passerat en gräns. Vill bara förtydliga att denna sajten inte har något med varken Krister eller Egmont att göra så jag kan inte svara på avsikterna med avsnittet men jag själv tolkar iaf det som att Krister driver med samtiden där man verkar kunna gå fri ifrån vad som helst. Vissa avsnitt får ju ibland en mer eller mindre fristående fortsättning så vi får väl se om det händer något mer gällande denna händelse. Klart du ska fortsätta läsa Uti vår hage Åsa :)
 
Jag har skrivit till redaktionen, men inte fått ngt svar. Glad i hågen började jag läsa Uti vår hage nr 3/19. Sen blev det bara Va? va? va? Olaf mördar helt kallblodigt motorcyklisten. Trodde in i det längsta att det skulle sluta med att Falo drömt det hela, en mardröm, att det inte var "på riktigt". men nej, serien slutar så, dessutom kommer Olaf undan straff. Vad är detta? Uppskattar ni övriga läsare detta? Jag menar att K P har passerat en gräns som man inte ska passera i en humortidning, och det har inte skett något liknande i Uti vår hage,s historia mig veterligen. Skulle just förlänga prenumerationen med 6 nummer, men det gjorde jag inte. Det här är inte okey!
 
Finns i butik nu!
Uti vår hage Nr 1 / 2020

Finns i butik sedan 4/2!
Nästa nummer av tidningen
kommer den 7/4!
Du har väl inte missat denna?

Uti vår hage - Spela mandolin med en åsna 1997-2002


Lite siffror
Serier: 475 st
Tidningar/Album: 420 st
Publiceringar: 1302 st
Medlemmar: 42 st
Forumkommentarer: 69 st
Tack!
Stort tack till Tomas på
http://www.seriecentrum.com
för hjälpen med att fullborda min samling inför detta projekt!
Seriecentrum

Vill även rikta ett mycket stort tack till Bror Hellman (Steamboat Willie) som hade vänligheten att kopiera mikrofilmer av de saknade DN-stripparna på Kungliga Biblioteket!